Neurofeedbackplus

Telefon

0754549881

Adulți

Neurofeedback în frică

Frica este adesea o percepție nerealistă a realității care provoacă temeri în multe forme și grade.

Multe zone ale creierului sunt implicate în anxietate. Acestea includ amigdala, cortexul prefrontal și hipocampul .

Există diferite forme de terapie pentru anxietate pe care Neurofeedback Plus le combină cu succes și are ca scop îmbunătățirea activității anormale a creierului astfel încât simptomele să poată scădea sau să dispară complet.

Neurofeedback Plus în SDPT

După un eveniment traumatic se poate dezvolta o tulburare de stres posttraumatic. Experiența traumatică este retrăită din nou și din nou și în acest fel capătă o !!! din ce în ce mai mare asupre vieții.

Neurofeedback în simptome fizice insuficient explicate

Aproape jumătate din persoanele care își vizitează medicul de familie au simptome fizice ce nu pot fi explicate, nu au nici o cauză clinică. Examenul medical nu identifică nici o boală sau anomalie fizică, care să poată explica în mod corespunzător aceste simptome. Medicul le numește pe acestea somatizări. Somatic înseamnă corp-manifestarea în corp a ceea ce gândim.

Simptomele  fizice inexplicabile sau simptome grave pot cauza multe probleme, de multe ori pot schimba complet viața cuiva. 

Aceste simptome sunt asociate cu:

Neurofeedback Plus și cum ajută in aceste simtome

Gândurile negative pe care le puteți avea joacă un rol în declanșarea și menținerea tuturor simtomelor.

Puteți crede că lucrurile nu se vor îmbunătăți niciodată cu durerea sau oboseala. Frica de boală, tensiunile și sentimentele joacă un rol important. Durerea, oboseala și alte simptome vă pot influența comportamentul, este posibil să fi devenit precaut și să faci unele lucruri mai puțin sau chiar să le eviți pentru a preveni „stările de rău”. Acest lucru vă poate schimba obiceiurile alimentare, postura sau modul în care vă mișcați, puteți să nu aveți „chef”  de nimic sau să deveniți hiperactivi pentru a-ți suprima “simptomele”.

Aceste expresii și simptome pot fi tratate bine cu Neurofeedback care se bazează pe principiul când activitatea creierului tău se modifică se schimbă și comportamentul tău.

Alte aplicații ale Neurofeedback

Obligațiile de la locul de muncă și în viața ta socială, anumite evenimente sau probleme stresante pot provoca multă tensiune. Când această presiune persistă mult timp și nu vă relaxați suficient acest lucru poate duce la epuizare fizică și psihică.

Când ești epuizat apar dureri de cap, oboseală, probleme de concentrare și memorie, somn slab, iritabilitate, gânduri deprimante.

Când cineva este solicitat pe o perioadă lungă de timp acest lucru poate duce la blocaj.

Reducerea simptomelor poate fi realizată prin diferite moduri. Odihna este foarte importantă.

Tratamentul cu Neurofeedback poate fi eficient și la persoanele suprasolicitate. Masurătorile creierului arată o supraactivare a creierului. Creierul nu se odihnește suficient ceea ce duce la burn out. Tratementul cu Neurofeedback are ca scop reducerea acestei supraactivități.

2 până la 2,5 milioane de adulți suferă de migrenă. În funcție de vârstă de 2 până la 3 ori mai multe femei decât bărbați suferă de migrenă. Migrena are un impact major asupra vieții și a celor dragi. Boala se află în top 10 dintre cele mai invalidante boli.

Un atac de migrenă este cauzat de o tulburare a trunchiului cerebral. Se spune că migrena este la fel cu durerea de cap, aceasta fiind un simptom al migrenei, migrena merge mult mai departe și poate avea mult mai multe simptome precum vărsături, strabism etc.

Neurofeedback-ul poate ajuta de asemenea în cazul migrenelor. Măsurătorile creierului la persoanele cu migrenă arată modele anormale în activitatea creierului. Această activitate anormală poate fi tratată cu Neurofeedback care poate reduce sau elimina complet simptomele.

Există multe tipuri de probleme de somn. Cea mai frecventă este cunoscută sub numele de insomnie. Alte forme de probleme de somn includ parasomnia (tulburări în timpul somnului), apneea în somn și narcolepsia (adormirea frecventă și incontrolabilă în timpul zilei).

1 din 3 adulti suferă de probleme de somn.

Dificultatea de a adormi, de a sta treaz mult timp, de a te trezi prea devreme, de a nu putea adormi din nou sunt simptome ale insomniei.

Problemele de somn duc și la modificări ale activității în timpul zilei.

Rezolvarea problemei de somn se poate face în diferite moduri. Este important să vedem ce cauzează problemele de somn.

Problemele pot fi rezolvate și prin utilizarea Neurofeedback-ului care va duce la un comportament mai calm, mai puțin îngrijorător.

 

AVC  înseamnă accident vascular cerebral și este o afecțiune medicală acută caracterizată printr-o întrerupere bruscă a fluxului sanguin la creier. AVC poate fi cauzat de ocluzia unui vas de sânge (infarct cerebral) de o lipsă temporară de sânge în anumite celule cerebrale și un vas de sânge spart în creier (hemoragie cerebrală).

Recuperarea depinde de tipul de AVC, de partea creierului și de dimensiunea zonei afectate. După AVC pot apărea: paralizie, spasm, pierderea unui câmp vizual, probleme de concentrare și memorie, cefalee, lipsă de interes, probleme de vorbire (afazie) și modificări de comportament.

Recuperarea după AVC este diferită pentru fiecare persoană. Măsurătorile creierului la persoanele cu AVC arată adesea că există o subactivare, deasupra și în jurul zonei din creier în care a avut loc hemoragia sau infarctul. Celulele creierului din vecinătatea acestui loc deteriorat funcționează diferit.

Neurofeedback ca tratament poate asigura o îmbunătățire suplimentară și poate contribui la procesul de recuperare prin activarea zonelor din creier care sunt mai puțin activate.

 

Anxietatea patologică și atacurile de panică pot fi tratate cu Neurofeedback, metodă de intervenție psihofiziologică folosită de mai bine de 50 ani și pentru alte patologii și a căror eficacitate este susținută de mii de studii științifice.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o stare psihofiziologică determinată de hiperactivarea rețelelor neuronale ale sistemului nervos central și periferic. Anxietatea reduce calitatea vieții și este considerată patologică atunci când se manifestă necontrolat ,,fără sens,,

Prin antrenamentul cu Neurofeedback persoana învață să reducă, să normalizeze în mod voluntar nivelurile de activare a sistemelor neurofiziologice-sistemul nervos simpatic și parasimpatic, circuitul neuronal al fricii prin controlul funcțiilor fiziologice controlate de aceste structuri nervoase.

Cum ajută?

Activitatea creierului produce variații ale potențialului electric, detectabile la nivelul scalpului sub formă de unde EEG – gamma, beta, alfa, theta, delta.

Stările de activare psihofiziologică excesivă sunt legate de modificări specifice ale acestor componente EEG. Prin antrenament persoana învață să controleze în mod voluntar activitatea electrică produsă de creierul său, să normalizeze alterările EEG legate de anxietate. De exemplu anxietatea este legată de un exces de activitate EEG de tip Beta, prin neurofeedback individul învață să reducă activitatea Beta și să găsească echilibrul emoțional potrivit.

Prin învățarea unor tehnici se dobândește capacitatea de a controla și elimina simptomele specifice anxietate-tahicardie, dificultăți de respirație, transpirații, amețeli, etc.

Psihoterapie Neurofeedback și Coerență Inimă-Creier

Una din frecventele probleme în tulburările de anxietate este imposibilitatea de a controla/opri fluxul gândurilor, astfel se produce involuntar și rapid o succesiune de gânduri negative care alimentează starea de anxietate.

Prin utilizarea în comun a psihoterapiei, Neurofeedback și Coerență Inimă-Creier tehnici specifice de relaxare și concentrare persoana învață să-și controleze voluntar atenția asupra relaxării și reprezentărilor mentale învățând să controleze fluxul gândurilor . Cu cât nivelul de activare a acestor rețele depășește pragul, adică nivelul optim, cu atât mai intensă va fi starea de anxietate-ducând la atacuri de panică reale și constituie experiențe traumatice care fără intervenție precoce pot produce consecințe psihofiziologice patologice continuând pe termen lung, ani de zile.

Conform DSM-V există mai multe tulburări de anxietate

-atac de panică

-tulburare de panică

-agorafobie

-tulburare de anxietate socială

-fobii (de toate felurile)

-tulburare de anxietate generalizată

-mutism selectiv

-tulburare de anxietate de separare

-stări de anxietate mixte care nu se încadrează în criteriile de diagnostic și se manifestă într-un mod fluctuant și ajung să fie cronice.

Așa cum există diferite tipuri de anxietate la fel există diferite tipuri de protocoale în funcție de mixul simptomatologic.

Din acest motiv la începutul tratamentului se desfășoară o ședință de evaluare psihofiziologică aprofundată.

Durată tratament

Neurofeedback este un tratament nedureros, individual fără efecte secundare iar durata acestuia este în funcție de fiecare și de nivelul de anxietate sau dacă pacientul are o imagine patologică mai complexă. De exemplu anxietatea asociată cu depresie, stres sever, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare de stres post-traumatic.

Efectele benefice ale tratamentului se observă de la primele ședințe.

 

Pierderea memoriei din cauza stresului este cauzată de un proces din creier. Când suntem stresați, hipotalamusul produce cortizol. Acest hormon de stres activează apoi hipocampul, care ar trebui să încetinească stresul. În plus, este responsabil și pentru memorie și concentrare. Cu cantități mari de stres, hipocampul devine suprasolicitat și nu își mai poate îndeplini funcția în mod corespunzător. Ca urmare, este posibil să aveți pierderi de memorie din cauza stresului. Pierderea temporară a memoriei nu are loc numai în perioadele de stres cronic.

Chiar și atunci când trăiești o săptămână intensă, în care diferiți factori de stres se adună sau nu dormi suficient, poți experimenta pierderea memoriei din cauza stresului. Neurofeedback-ul vă poate relaxa atât de mult creierul încât tratează diferit stresul și stimulii externi. În practică, aceasta înseamnă că creierul va funcționa mai bine și va folosi în mod optim posibilitățile sale. Oamenii care se antreneaza cu neurofeedback observă că devin mai calmi, pot gândi mai bine, pot experimenta de fapt mai puțin stres sau cel puțin se pot descurca diferit. Neurofeedback-ul optimizează funcționarea creierului.

Sănătatea cognitivă este o parte importantă a sănătății și bunăstării unui individ. Joacă un rol esențial în mediul social, cultural, fiziologic și de mediu al unei persoane. 

Pe măsură ce îmbătrânim, există un risc mai mare de a avea probleme de sănătate mintală și, în consecință, de a avea rate mai mari de dizabilitate și mortalitate. Creierul seamănă foarte mult cu un computer, pe măsură ce îmbătrânim, se umple cu o varietate de informații și amintiri. Pe măsură ce trec anii, fără îngrijire adecvată, odată se pot vedea efectele și unul (sau membrii familiei) pot începe să vadă problemele apărute. Nu-ți amintesc numele, locurile, evenimentele la fel de clar precum cele folosite. Informațiile încep să pară „neclare”.

„Principalele probleme privind îmbătrânirea și sănătatea mintală sunt prevenirea, diagnosticarea precoce, recunoașterea bolilor majore, tratamentul și intervențiile privind calitatea vieții”( 1 ).

 

 Odată cu creșterea speranței medii de viață, afecțiunile cronice inerente îmbătrânirii, cum ar fi demența ,în special boala Alzheimer, cresc în mod inevitabil împreună cu tulburările comportamentale și psihologice asociate, ceea ce evidențiază necesitatea unor intervenții specifice în problemele de sănătate mintală la vârstnici 

Pe lângă demență și alte deficiențe cognitive ușoare, alte probleme legate de îmbătrânire, cum ar fi slăbiciunea musculară, fragilitatea, afecțiunile fizice și riscul pentru probleme de sănătate mintală sau neîndeplinirea nevoilor persoanelor în vârstă vor necesita o atenție substanțială din partea medicilor, furnizorilor de sănătate mintală, îngrijitorilor și profesioniști în vârstă. 

Există adevăr că problemele de sănătate mintală pot fi considerate o parte inevitabilă a îmbătrânirii; cu toate acestea, problemele de sănătate mintală, în special cele care afectează vârsta înaintată, sunt adesea subestimate. Aceasta înseamnă că un număr mare de vărstnici ar putea fi tratați și ar putea beneficia de intervenții pentru a le spori bunăstarea ca întreținere preventivă. Sugerând că, lucrând la sănătatea lor cognitivă pentru a menține bunăstarea acum, ar fi mai rentabil din punct de vedere financiar și pentru sănătatea lor generală, în comparație cu a nu aborda probleme minore și a lăsa potențialele boli, afecțiuni sau alte probleme să apară și să le deterioreze sănătatea cognitivă. punctul de un cost financiar mare în facturile medicale, stresul asupra familiei și potențial scurtarea duratei de viață a persoanei dragi. 

Ce pot face?

Există multe opțiuni în îngrijirea sănătății seniori. După cum am discutat, întreținerea preventivă este cheia. Mențineți vizite medicale regulate la medicul dumneavoastră primar și consultați-vă cu un profesionist în sănătate mintală. Mulți vârstnici descoperă că pot experimenta noi preocupări sau stres pe măsură ce îmbătrânesc. Sentimentul de anxietate, depresie, teama pentru viitor este copleșitor și s-ar putea să nu discute despre preocupările lor cu familia până când nu devine o preocupare cotidiană cronică. 

Împreună cu screening-ul medical și al sănătății mintale, mulți adulți și seniori găsesc succes în antrenamentul neurofeedback al creierului. 

Neurofeedback-ul este non-invaziv, nu folosește medicamente și ajută la reantrenarea zonelor creierului pentru a se autoregla, iar conexiunile undelor cerebrale reînvață cum să funcționeze mai optim. Adică, acele zone care pot fi responsabile pentru simptomele pierderii memoriei, ceață, anxietate, stres sau depresie pot fi atenuate prin antrenament regulat. La fel ca un mușchi, creierul are nevoie de exerciții fizice, iar neurofeedback-ul poate ajuta la diminuarea simptomelor negative sau poate ajuta la limitarea progresiei unei boli degenerative.  

Beneficii:

Neurofeedback este un tratament alternativ la medicamente. Este de lungă durată, nedureroasă, non-invazivă , iar unii pacienți sunt capabili să reducă nevoile de medicamente odată ce undele cerebrale sunt reeducate și funcționează acum optim.  

Neurofeedback-ul urmărește să reantreneze undele cerebrale prin întărire pozitivă, învățând creierul să autoregleze zonele dereglate prin vizionarea unui videoclip, ascultând muzică ambientală sau jocuri video în timp ce este conectat la un program de antrenament neurofeedback sofisticat. 

 

psychologist-listening-to-female-patient-talking-w-ZJ3DARW.jpg