Neurofeedbackplus

Telefon

0754549881

Coerență Inimă-Creier

Ai simțit vreodată că...

capul și inima ta nu sunt pe aceeași pagină? Gândurile tale îţi spun un lucru, dar sentimentele îţi spun altceva. Pe de altă parte, probabil că știi și cum te simți să fii în întregime liniștit în inima ta, mintea și starea de „flux” sau „armonie”. Această tensiune dintre inimă și creier este un aspect autentic și semnificativ al cine suntem. Știința confirmă acum că creierul și inima au fiecare un tip de „inteligență” și că putem crea această stare de armonie cu practica.

Această armonie se numește „coerență”. Când gândurile, emoțiile și intențiile tale sunt unificate, vei experimenta o unitate și pace extraordinară cu tine însuți și o conexiune mai profundă cu cei din jurul tău. Cercetările arată că atunci când trecem într-o stare coerentă, inima și creierul funcționează sinergic, ca două sisteme care se integrează într-unul singur. 

Ce este coerența? 

Ce este o coerență între creier și inimă?” Coerența este atunci când creierul tău lucrează cu inima și corpul tău. Este o stare de unitate între mintea, trupul și spiritul tău. Această stare de armonie vă permite să fiți mai prezent și mai conștient. Când ești într-o stare de coerență, corpul tău se poate vindeca singur și funcționa la nivelul său optim. Există multe beneficii de a fi într-o stare de coerență, inclusiv:

Coerenta inima creier

Există multe beneficii de a fi într-o stare de coerență, inclusiv:

Coerența creierului și a inimii poate fi definită ca o stare în care creierul și inima lucrează împreună eficient. Acest lucru se întâmplă atunci când activitatea electrică a inimii se sincronizează cu undele cerebrale.

O coerență inimă și creier

Mai întâi este necesar să înțelegem sistemul nervos autonom (ANS) pentru a înțelege coerența creierului și a inimii. ANS controlează toate funcțiile automate ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială și digestia. SNA are două diviziuni principale: sistemul nervos simpatic (SNS) și sistemul nervos parasimpatic (SNP).

SNS este responsabil pentru răspunsul „luptă sau fugi”. Acest răspuns este reacția naturală a organismului la stres. Când SNS este activat, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, iar sistemul digestiv încetinește. PNS este responsabil pentru răspunsul de „odihnă și digerare”. Acest răspuns este reacția naturală a corpului la relaxare.

Când SNP este activat, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, iar sistemul digestiv se accelerează. SNS și PNS lucrează împreună armonios într-o stare de coerență a creierului și a inimii. Variabilitatea ritmului cardiac (HRV) crește, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială devin mai reglate. Multe tehnici diferite pot fi folosite pentru a crește coerența creierului și a inimii. Unele dintre acestea includ:

  • Respirație adâncă
  • Meditaţie
  • Yoga
  • Vizualizarea
  • Relaxare musculară progresivă

Dacă doriți să aflați mai multe despre cum să creșteți coerența creierului și a inimii, contactați echipa noastră oferim servicii complete  pentru a vă ajuta să atingeți echilibrul în viața dumneavoastră.

Inima și Mintea

Inimile noastre conțin neurite, similare neuronilor din creier, care îndeplinesc funcții cognitive și comunică cu alte părți ale sistemului nervos. Inimile noastre produc, de asemenea, un câmp electromagnetic care ajunge între trei și patru picioare în jurul corpului nostru și îi afectează pe cei din jurul nostru. Cercetările demonstrează că diferite stări emoționale creează modele diferite ale inimii, influențând câmpul nostru electromagnetic. Aceste modele au efecte distincte asupra funcțiilor cognitive și emoționale.

Creierul nostru se află de cealaltă parte a inimii noastre. „Neocortexul” este partea a creierului care controlează funcționarea cognitivă și capacitatea noastră de a învăța. Este sediul conștiinței noastre și factorul distinctiv care ne separă de animale. Lobul frontal al neocortexului este CEO-ul creierului. Acolo luăm decizii. Este responsabil pentru învățare, atenție, speculații, judecată, controlul comportamentului și reținerea emoțiilor.

Legătura dintre inimă și minte este o stradă cu două sensuri. Inima trimite mai multe informații către creier decât creierul trimite inimii. Câmpul electromagnetic al inimii afectează și sistemul limbic, care este responsabil pentru emoții. Acesta este motivul pentru care simțim emoții atât în ​​inimile noastre, cât și în mintea noastră. Când mintea și inima sunt dezechilibrate, duce la stres, anxietate și depresie. Dar atunci când mintea și inima sunt echilibrate, crește claritatea, concentrarea și pacea